Saturday, January 24, 2015

Kako ukloniti mitisere - ricinusovo ulje je rješenje

Šta su mitiseri i kako nastaju? Kako da ih se riješimo! Ukoliko vas sve ovo zanima, onda ste na pravom jestu! Gotovo svi su u nekom periodu života imali mitisere! Nije rijetkost da mnogim tinejdžerima oni zadaju glavobolje! I svi oni su imali istu brigu - kako ukloniti mitisere?!? Naravno da postoji rješenje!

Šta su zapravo mitiseri?

Kao što svi znamo na našoj koži se nalaze pore kroz koje se luče masnoće. Ove masnoće su normalna stvar jer se pomoću njih koža podmazuje. Problem nastaje kada se ove pore zapuše, tj. zatvore. Do zatvaranja pora dolazi zbog nekoliko faktora. To su:
  • bakterije
  • prljavština
  • ostale nečistoće
kako ukloniti mitisere sta su mitiseri
Kada je pora zatvorena, masnoće koje bi inače normalno izlazile vani se nakupljaju u začepljenoj pori. Ovakva pora se naziva mitiser! Naravno, mitiseri su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male crne tačke. Upravo je to prljavština koja je začepila poru. Na slici lijevo vidimo kako to izgleda. Na engleskom jeziku, mitiseri se zovu blackhead, tj. crne glave. Ako se pitate šta su mitiseri, možemo slobodno reći da su to začepljene pore na koži. Mitiseri se počinju pojavljivati početkom puberteta kada se naša tijela počinju mjenjati. Zbog djelovanja hormona u ovom periodu, pojačano je lučenje masnoća. Upravo zbog pojačanog lučenja masnoća, pore se mnogo lakše začepe na taj način stvarajući mitisere.

Kako ukloniti mitisere?

Ukoliko želite da uklonite već formirane mitisere, jedan od najpopularniji metoda je njihovo istiskanje. Ovaj način je najpopularniji jer ne zahtjeva nikakva dodatna sredstva. Uvijek je dobro da prilikom istiskanja mitisera, lice bude oprano toplom vodom i da ruke budu čiste. Bilo bi veoma dobro napariti lice desetak minuta jer će vaša koža tada biti mekša i mitiseri će biti lakše istiskati. Za parenje i pranje lica se veoma često koristi čaj od kamilice. Naravno, ukoliko se rješavate mitisera na ovaj način ukoliko ste previše grubi može da ostavi ožiljke na licu a to je nešto što ne želite.
kako ukloniti mitisere mitiseri  ciscenje lica uljem ricinusovo ulje
Drugi način ne podrazumjeva upotrebu fizičke sile, nego ima malo pametniji pristup. Kako ukloniti mitisere na ovaj način? Na lice se stavlja maska ili krema koja otvara začepljene pore na taj način uklanjajući mitisere. Uklanjene na ovaj način je manje bolno i nemate brige da vam ostanu ožiljci ali zahtjeva malo više pripreme i strpljenja. Na internetu ima dosta recepata kako napraviti masku za mitisere. Evo nekoliko najpopularnijih:
  • maska od kaladonta i soli 
  • maska meda i cimeta
  • maska od bjelanaca
  • maska od želatina i mlijeka
Procedure za uklanjanje mitisera pomoću maski su svi isti. Na čisto ili napareno lice se nanosti sloj maske koji ili se utrlja na problematično mjesto ili se ostavi da stoji 10-ak minuta nakon čega se maska skida a vaše lice blista!

Čišćenje lica uljem ili OCM

Jedan od načina kojim možete da očistite lice od nečistoća i viška masnoće a mitiseri su upravo je i metoda čišćenja lica uljem ili OCM(eng.Oil Cleansing Method). Čišćenje kože uljem vam može zvučati čudno ali se u doba kada ljudima nije bio poznat sapun ni deterdžent, neke kulture su koristile upravo ovaj način čišćenje kože. Sapuni i deterdženti imaju sposobnost da razlažu masti ali ulja imaju sposobnost da se vežu za drugo ulje ili mast. Upravo je ovo razlog zbog koga je moguće lice očistiti po moću ulja. OVDJE možete da saznate postupak i proceduru za metodu čišćenja lica uljem!


0 komentari:

Post a Comment