Monday, September 22, 2014

Ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje pored toga što kosi daje zdrav izgled i poboljšava njenu strukturu ono i ubrzava njen rast. Ricinusovo ulje je gusto, zlatne žute je boje. Ono se dobija sjeđenjem sjemenki ricinusa. Razlog njegove velike hranjivosti je ricinoleična kiselina koja je veoma rijetka u prirodi. Ovo kiselina daje ricinusovom ulju veoma jaka anti-upalna svojstva.
Ricinusovo ulje na ove načine pomaže vašoj kosi:
  • Daje hidratantni efekat na vlasištu i kosi. Ricinusovo ulje ima veliku moć prodiranja i zbog ove osobine ono ne samo da oblaže dlaku nego i prodire u nju na taj način unoseći hranjive materije na ovaj način obezbjeđujući dugotrajnu hidrataciju i ishrana kose i vlasišta.
  • Ricinusovo ulje podstiče rast kose, često čak i na mjestima na kojima kosa ranije nije rasla. 
  • Redovnom upotrebom ricinusovog ulja može da se popraviti oštećenja kosa kada su oštećenja izazvana hemijskim putem (farbanje i slično). Omega-9 masne kiseline, koje ovo ulje sadrži hrane kosu i vlasište.
  • Ricinusovo ulje zadržava vlažnosti na mjestu gdje se nanosi. Redovno nanošenje ovog ulja učiniće kosu mekanom i podatnom.

Ricinusovo ulje za kosu

Kako se nanosi ricinusovo ulje na kosu?

Ricinusovo ulje je najbolje nanositi nakon pranja kosa. Kosa je potrebno da bude vlažna. Ne preporučuje se nanošenje velikih količina ulja na kosu jer je ono gusto i ljepljivo,tj. viskozno. Ukoliko nanesete previše ulja vaša kosa će poslije biti masna i opuštena. Prilikom nanošenje ulje trebate nanositi samo na korjen kose i vlasište ili na vrhove. Nakon što ste nanijeli ulje, na kosu stavite plastičnu kesu ili kapu za tuširanje a onda je umotajte glavu peškirom. Ostavite ulje dva sata da stoji na glavi! Za ovo vrijeme, kosa i vlasište će upiti ulje. Nakon dva sata, kosu dobro isperite, nanesite regenerator i ponovo je isperite!

0 komentari:

Post a Comment