Sunday, November 23, 2014

Kako se proizvodi ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje spada u jedno od najzdravijih prirodnih ulja. Ricinusovo ulje se može koristiti za unutrašnju i vanjsku upotrebu. Unutrašnja upotreba ricinusovog ulja je isključivo za čišćenje crijeva. Njegovo izrazito laksativno dejstvo je jedno od najzdravijih načina rješavanja problema sa stolicom! Vanjska upotreba se koristi za regeneraciju kože i kose jer ricinusovo ulje ima veoma dobra regenerativna svojstva!

Kako se proizvodi ricinusovo ulje

Kako se proizvodi ricinusovo ulje
Ricinusovo ulje se dobija iz sjemenki biljke ricinus. Ulje se dobija takozvanih hladnim cijeđenjem. Hladno cijeđenje predstavlja proces dobijanja ulja iz plodova koji u sebi sadrže ta ulja. Naziv hladno cijeđenje je zbog toga što prilikom dobijanja ulja ne vrši nikakva termička obrada, tj. ne vrši se zagrijavanje smjese koja se cijedi. Sjemenke ili plodovi biljke se stavljaju u presu i pod pritiskom prese se iz tih plodova ili sjemenki cijedi ulje. Na ovaj način se prozvodi ricinusovo ulje iz sjemenki ricinusa, maslinovo ulje iz plodova masline, kokosovo ulje iz ploda kokosa ili ulje lana. Za brže i lakše dobijanje ulja cijeđenjem, neki plodovi, tj. sjemenke se melju. 

Šta su djevičanska ulja?

Kako se proizvodi ricinusovo ulje
Vjerovatno ste nekada na ambalaži nekog ulja vidjeli da piše djevičansko ulje. Šta ovo znači? Pod pojmom djevičasko ulje se podrazumjeva ulje koje se dobijeno cijeđenjem iz prvog puta, tj. ulje koje je dobijeno prvim cijeđenjem plodova ili sjemenki neke biljke. Djevičansko ricinusovo ulje se dobijanja hladnim cijeđenjem sjemenki ricinusa.
 

0 komentari:

Post a Comment