Monday, September 22, 2014

Ricinusovo ulje za kožu

Kada se pomene ricinusovo ulje, vjerovatno Vam je prva asocijacija njegova upotreba kao laksativa ali ricinusovo ulje se takođe dosta koristi u kozmetičkoj industriji kao jedan od glavnih sastojaka kod raznoraznih krema, balzama i mlijeka za obnavljanje ispucale kože, kose ili noktiju!

Ricinoleična kiselina i vitamin E

Ricinusovo ulje u sebi sadrži veoma veliki postotak vitamina E i ricinoleične kiseline. Ricinoleična kiselina je veoma rijetka u prirodi a njen visoki postotak se nalazi baš u sjemenkama ricinusa! Kombinacija ricinoleične kiseline i velikog udjela vitamina E u ricinusovom ulju su savršena kombinacija za obnavljanje suhe i ispucale kože!  Ukoliko imate problema sa aknama i prištićima, mašaža ricinusovim ulje na problematičnim mjestima će smiriti i očistiti kožu a akne i prištići će nestati!!! Takođe, ako imate iritaciju kože, nanošenje ovog ulja na iritirano mjesto će potpuno smiriti kožu!

Ricinusovo ulje za kožu

ricinusovo ulje za kožu
Visoki udio vitamina E je ključan za smirivanje iritirane kože kao i kod blažih gljivičnih upala! Ukoliko nemate drugog sredstva za dezinfekciju manje rane, posjekotine ili ogrebotine, možete na nju nanijeti ricinusivo ulje jer ono ima i antibakterijski efekat! 
U čemu je tajna? Tajna je u tome što ricinusovo ulje zbog svog sastava prodire duboku u kožu na taj način dajući hranjive materije koje se nalaze u njemu dubljim dijelovima kože za razliku od drugih ulja koja djeluju samo površinski!
Ricinusovo ulje je lako dostupno i može se nabaviti skoro svakoj apoteci!

0 komentari:

Post a Comment