Wednesday, November 26, 2014

Zatvor kod djece - ricinusovo ulje je rješenje

Iako se problemi sa stolicom najčešće pripisuje starijoj životnoj dobi,  često se zna desiti da i naši najmlađi imaju problema sa zatvorom. Zatvor kod djece se dosta rjeđe dešava u odnosu na odrasle ali se dešava. Kako da pomognete svom mališanu i kako da najlakše "pokrenete" i vratite probavu u normalu?

Zatvor kod djece - uzrok

Šta može da bude uzrok zatvora kod djece? Razloge možemo da podjelimo u dvije grube. To su fiziološki uzroci i psihološki uzroci. U fiziološke uzroke spadaju promjene načina ishrane, previše konzumacije hrane koja ima ulogu da zgušnjava ili neka povreda. Ukoliko je došlo do nagle promjene u načinu ishrane, jedna od posljedica može da bude i zatvor. Ovo je posljedica reakcije probavnog sistema ili na skroz nove namirnice na koje se organizam još nije privikao ili na neke od novih namirnica. Ukoliko dijete počne da konzumira previše namirnica koje su poznate da zgušnjavaju sadržaj crijeva, posljedica naravno može biti zatvor! Ovo se posebno odnosi na preveliku konzumaciju čokolade kojoj su svi mališani skloni. Najčešći poklon nekom djetetu je baš čokolada. Naravno, zatvor se može dogoditi i kod beba koje ne konzumiraju čokoladu. U psihološke uzroke spadaju promjene sredine ili stres. Čest je slučaj i kod odraslih da ukoliko se promjeni sredina, osoba prestane da vrši veliku nuždu. Ukoliko je osoba izložena prevelikom stresu, jedna od posljedica može biti i zatvor. 

Zatvor kod djece - jednostavno rješenje postoji

Najlakši i najbezbolniji način da se vaše dijete riješi zatvora je konzumacija ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje je definitivno najbolji, najlakši, najprirodniji i najbezbolniji način da se zatvor kod djece riješi. O načinu na koji ricinusovo ulje djeluje na crijeva smo već detaljno pričali. Kao i kod odraslih, treba biti oprezan sa konzumacijom ricinusovog ulja. Prevelika upotreba može da dovede dehidracije organizma. Na koji način onda da dozirate ricinusovo ulje kada ga dajete svom mališanu? Bilo bi dobro da se konsultujete sa doktorom ali nećete pogriješiti ako mu date trećinu kafene kašike i sačekate reakciju. Za dva do tri sata ćete već vidjeti rezultate. Ukoliko se ništa ne desi, sačekajte još nekoliko sati. Poznato je da se dejstvo ricinusovog ulja može ubrzati ukoliko ste fizički aktivniji. Ukoliko ovo ne pomogne, povećajte dozu na pola kašikice i ponovo čekajte. Ukoliko ni ovo ne pomogne, obratite se ljekaru jer je možda ozbiljniji problem u pitanju.
Ukoliko se plašite toga da kada se jednom krene sa pražnjenjem crijeva nećete moći zaustaviti, to nije tačno. Sve će se vratiti u normalu već sljedećeg dana kada svo ricinusovo ulje izađe iz organizma. Zbog ovoga je veoma važno biti oprezan sa doziranjem ricinusovog ulja kada se radi o zatvoru generalno a posebno kada se radi o zatvoru kod djece!

0 komentari:

Post a Comment