Monday, December 26, 2016

Ricinusovo ulje - nutritivni sastav i kalorije

Sigurni smo da ste već dosta puta čuli za ricinusovo ulje i za šta služi. Naravno, prva i često jedina asocijacija kada se pomene ovo ulje je njegovo laksativno djelovanje. O ovome smo već pisali u nekoliko postova. Međutim, ovo je samo jedan od načina primjene ricunusovog ulja ali doduše jedini način koji podrazumjeva njegovo konzumiranje. Ostali načini upotrebe ricinusovog  ulja se odnose na njegovo nanošenje na kožu, kosu, nokte ili ostale dijelove tijela.

Ricinusovo ulje - nutritivni sastav i kalorije

Jedan od aspekata koji se gotovo nikada ne razmatra kada je riječ o ricinusovom ulju je njegov nutritivni sastav i kalorije, tj. njegove kalorijske vrijednosti. Razlog za ovo je veoma jednostavan. Ricinusovo ulje se zbog svog veoma snažnog laksativnog dejstva ne koristi u svakodnevnoj upotrebi. Kada se koristi kao laksativ, dovoljno je jedna, najviše dvije supene kašike da bi se osoba riješila zatvora. Praktično gledano, mogli bi slodobno reći da se ono i ne koristi u ishrani. Koliko je snažno njegovo djelovanje, govori podatak da se ricinusovo ulje koristilo kao jedno od sredstva mučenja zatvorenika u Italiji. Ne kontrolisano uzimanje ricinusovog ulja, može dovesti do ozbiljne dehidracije.

Ricinusovo ulje - kalorije

ricinusovo ulje kalorije nutritivna svojstva

 

Kao i skoro sva biljna ulja,  i ovo ulje sadrži oko 120 kalorije po jednoj supenoj kašiki(pogledati detaljnije na http://www.tablicakalorija.com/masnoce.html)! Sve kalorije koje se nalaze u ovom ulju dolaze od masti, tako da ono ne sadrži vlakna, proteine ili ugljikohidrate.


Ricinusovo ulje - nutritivni sastav

Ipak, kao i svaka namirnica koja se može konzumirati (iako veoma rijetko), njena nutritivna vrijednosti nam mora biti poznata. Ovo ulje u sebi sadrži vitamine, minerale i određene kiseline koje djeluju stimulativno na organizam(detaljnije pogledati na http://www.myfitnesspal.com/food/calories/generic-castor-oil-best-guestimation-same-as-other-vegetable-oils-369237368?v2=false).
Ako ovako posmatramo, ovo ulje je jedno od najboljih i najzdravijih ulja za organizam.  Ukoliko posmatramo ovo ulje i njegov nutritivni sastav, posebno obraćajući pažnju na kiseline, možemo izdvojiti tri grupe kiselina(https://en.wikipedia.org/wiki/Castor_oil#Composition):

  • oleinska kiselina 2%-6%
  • ricinoleična kiselina  85%-95%
  • linoleična kiselina 1%-5%
Sve ove masne kiseline su poznate da smanjuju nivo holesterola u krvi. Zbog ovih svojstava možemo reći da ricinusovo ulje spada u jedne od najzdravijih ulja!

ricinusovo ulje kalorije nutritivna svojstva

Iako je ovo ulje veoma zdravo, zbog visokog sadržaja ricinoleične kiseline, ovo ulje spada u jedan od najboljih i najefikasnijih prirodnih laksativa pa se njegova konzumacije svodi na izuzetno rijetke prilike. Međutim, zbog svojih izuztnih regenerativnih svojstva njegova primjena u kozmetičkoj industriji je ogromna!

Iako je ricinusovo ulje jestivo, sjemenke iz koga se ovo ulje dobija su veoma otrovne! Razlog za ovo je supstanca koja se zove ricin i spada u jedne od najotrovnijih supstanci na planeti!

0 komentari:

Post a Comment