Wednesday, October 15, 2014

Ricinusovo ulje za stolicu

Ricinusovo ulje je veoma moćan dijaretik! Korištenje ricinusovog ulja treba da se obavi strogo kontrolisano. 
Ali prvo malo uvoda...
Zatvor ili (opstipacija) je česta pojava kod ljudi. Statistički podaci pokazuju da čak 40% populacije ima 
određenih poteškoća u eliminisanju stolice. Usporen rad crijeva ili lijena crijeva, predstavlja previše spor prolazak hrane od žeduca kroz debelo crevo i ovo je uzrok zatvora. Ovaj problem najčešće prati tvrda stolica.Medicinska definicija zatvora je da ukoliko se pražnjenje crijeva dešava tek nakon 3-4 dana od konzumacije hrane ili ukoliko osoba ima stolicu rjeđe od 3 puta sedmično.
Šta je uzrok do zatvora? Svima je poznata činjenica da način ishrane direktno utiče na rad crijeva. Ukoliko je ishrana najviše bazirana na lako probavljivoj hrani, tj. hrani bez povrća, voća i integralnih zitarica, šance da osoba ima tvrdu stolicu i da je muči zatvor su veoma velike! Razlog za ovo je što se od ovakvog načina ishrane, masa koja se formira u debelom crijevu nedovoljno fluidna da se dovoljno brzo kreće kroz crijeva. Zatvor se može dobiti i ukoliko se premalo hrane unosi u organizam. Pored ovih razloga, zatvor može da sepojavi i kao simptom nekih drugih poremećaja u organizmu kao sto su poremećaji metabolizme, poremaćaji ishrane, šećerna bolest, tumori pa čak i kao odgovor na stres. Ukoliko je ovo slučaj onda je najvažnije pronaći primarni uzrok a rješenjem njega će se riješti i problem sa zatvorom.
ricinusovo ulje za stolicu


Ricinusovo ulje je jedno od najboljih i najbržih prirodnih načina da se veoma brzo riješi zatvor. Konzumaciji ricinusovog ulja treba pristupiti veoma oprezno jer prevelika konzumacija može da dovede do dehidracije i demineralizacije organizma. Dovoljna je mala kašikica ili čak pola nje. Ricinusovo ulje veoma temeljno čisti crijeva posle konzumacije samo jedne doze, stvarajući polumekanu stolicu u periodu od 2 do 8 sati od konzumiranja. Ulje je neutralno i umiruju crijeva dok ne dođe do crijeva. Ulje se razgrađuje pomoću enzima lipaze, nakon čega se oslobađa ricinoteična kiselina. Ona je uzrok zbog koga se stimulišu crijeva i što za posljedicu ima pročišćavanje njih. Ulje služi i kao lubrikant,tj. ono podmazuje crijeva pa se rješavate stolice bez napinjanja. Naravno, ono čega treba biti posebno svjestan je da nakon konzumacije ricinusovog ulja za stolicu treba OBAVEZNO biti neposrednoj blizini toaleta da ne bi zakasnili :)

0 komentari:

Post a Comment